1. Kiireetön aamu. Hääpäivän tärkeät ensiaskeleet otetaan jo kauan ennen kuin yhtäkään kutsuvierasta on saapunut paikalle. Aamun valmisteluhetket ovat olennainen osa päivän tarinaa ja alustavat tunnelmaa eteenpäin. Tähän osioon kannattaa siis jättää joustovaraa. Ehkä kukkaviehe ei tahdo kiinnittyä, jotain on hukassa tai kampaukseen toivotaan viime hetken muutoksia. Miksi olla tekemättä päivästä luksusta alkumetreistä saakka. Ruokailuakaan ei kannata jättää hätäiseen aamupalaan. Aamun aloittaminen hotelleissa tai vuokra-asunnossa lisää päivän erityisyyden tuntua. Tämä on se päivä, kun ei tarvitse miettiä siivoamista! Nämä kaikki valinnat edesauttavat myös kuvaajan onnistumista, kun hän/he kiertävät ikuistamassa niin tunnelmia kuin detaljejakin.


2. Hetken pysähdys. Perinne, jossa hääpari näkee toisensa päivän ensimmäistä kertaa vasta alttarilla, on kyllä kaunis. Mutta hetken hienous sivuuttuu helposti, kun hääpari häkeltyy tunnistaessaan paikalle saapuneita hymyileviä häävieraita mitä erilaisimmissa upeissa asuissaan. Samalla seremomiasta suoriutuminen jännittää. Siksipä erillinen järjestetty hetki, ns. first look, jossa hääpari kohtaa toisensa ensi kerran, on tunnelmallinen vaihtoehto. Siitä puuttuu kaikki ylimääräinen. Ennen kuin päivän pyöritys alkaa, se on pysähtynyt ikimuistoinen hetki päivän kahden päätähden välillä, minkä kuvaaja voi sivummalta myös ikuistaa. Vihkihetken erityisyys ja tunnepitoisuus tuskin tällä heikkenee!

3. iPadit laukkuun. Tapahtuu vihkiminen sitten kirkossa tai rantahiekalla, hetken rauhoittaminen ns. unplugged-vihkimiseksi, on aina harkitsemisen arvoista. Tällöin häävieraita toivotaan pitämään älypuhelimet ja muut kamerat poissa päältä ainakin vihkimisen ajan. Vieraat saavat keskittyä nauttimaan ainutkertaisesta hetkestä ja kuvaaja saa talteen tunnelmallisia kuvia iPad-meren ja salamavälkkeiden sijaan. Ilmoituksen asiasta voi tehdä joko etukäteen kutsussa tai vaikkapa bestmanin toimesta seremonian alussa. Vieraita varmasti huojentaa myös tieto siitä, että ammattikuvaajan kuvat tulevat valmistuttuaan heidänkin nähtäväkseen. Illalla päinvastoin hääteemaisen hashtagin tai kuvaustehtävien ilmoittaminen voivat toimia hauskoina ohjelmanumeroina ja tuskin häiritsevät ammattikuvaajaakaan. 


4. Ennakkosuunnittelu. Tavoite on, että kaikki käytännön järjestelyt on tehty tai delegoitu ennakkoon siten, että hääpari voi vaikka unohtaa puhelimensa, lompakkonsa ja kellonsa kotiin, ja kaikki toimii päivän aikana ilmankin. Hääparin huolien määrä on tällöin nolla, jolloin nopeasti etenevästä päivästä saa nauttia joka henkäyksellä. Tämä koskee myös kuvausta. Taidokas ammattikuvaaja osaa kysyä oleelliset kysymykset etukäteen ja hänelle sovitaan erillinen kontaktihenkilö, jonka kanssa yhteistyössä kuvaaja pysyy kartalla tapahtumien kulusta, vaikka aikataulu kokisi muutoksia lennostakin.

5. Lisäkuvaus. Entä jos entuudestaan tuntematon kuvaaja jännittää hääparia? Tai kameran edessä oleminen ei muutenkaan tunnu ajatuksena maailman luonnollisimmalta? Yksi parhaista avuista tähän on lämmitellä kihla-, kutsukortti- tai save the date -kuvien muodossa saman kuvaajan kanssa! Itseasiassa myös itse hääkuvien kuvaamisessa erillisenä päivänä kuvaamisessa on lukuisia isoja etuja. Kuvauksen ajankohta voidaan sopia optimaaliseen ilta-auringon hetkeen ja säätiedotteisiin voidaan reagoida. Kuvauksesta ei ole kiire pois, mikä näkyy positiivisesti rentoutena kuvissa. Kuvauspaikka voi tällöin olla kauempana ja vaikeakulkuisemmassakin paikassa, jonne matkaaminen kesken hääpäivän veisi liikaa aikaa tai esim. sotkisi vastapestyn hääauton. Myöskään pukujen likaantumisesta ei ole samanlaista huolta. Kuvaus voidaan yhdistää koekampauksen tekemiseen, tai jos kampaus ja meikki ovat erilaisia kuin hääpäivänä, voidaan kuvista tehdä sellaisia etteivät detaljit korostu, vaan tunnelma ja tarina niiden sijaan!


6. Se ihana valo. Keskustelkaa valokuvaajanne kanssa päivän aikataulusta ja etenkin potrettien kuvausajankohdasta. Erityisesti me luonnonvaloa ja vallitsevaa valoa mielellään hyödyntävät kuvaajat saamme kuviin miellyttävimmät sävyt ja imartelevimmat varjot muulloin kuin keskipäivän auringossa. Vaikka suoriudummekin kaikissa valo-olosuhteissa, mikään ei päihitä kaunista vallitsevaa valoa. Lopussa vinkit niihin päiviin, kun sää ei suosi.

7. Odotteluohjelmaa. Jos ainoa sauma potrettien kuvaamiselle on juhlapaikalle siirryttäessä, niin häävieraille kannattaa kehitellä ohjelmaa odotteluajaksi. Kaikilla on ensimmäisenä nälkä, joten pienetkin alkupalat ja alkudrinkit tekevät jo ihmeitä! Photo booth -kuvanurkan tai pihapelien äärellä aikuisetkin saavat ajan kulumaan huomaamattomasti. Jos juhlapaikalla on upea historia tai siihen liittyy muutoin mielenkiintoisia tarinoita, ehtisikö paikan vuokraisäntä toteuttamaan ohjatun esittelykierroksen? Jos monet vieraat eivät ole entuudestaan tuttuja keskenään, voi tutustumisleikitkin järjestää muutoin kuin kornisti ja murtaa sopivasti jäätä. Todettakoon vielä photo boothista, että vaikka sen toteuttaminen onnistuu kotikonsteinkin, tuo tilattu kuvaaja lisäarvoa taitavalla ihmisohjauksella sekä studiovalaistuksella.

n

8. Missä mummo? Osio, josta on helppo tehdä ei-toivottu kaaos, on ryhmäkuvaus. Joku on hukassa ja kuvaaja ei ole oikea taho etsimään puuttuvia sukulaisia paikalle kuhunkin kuvaan. Tai jos agendana on kuva morsiamesta ja sisaruksista, tulevatko myös puolisot mukaan. Entä lapset? Mutta kaikki onnistuu sujuvasti, kun etukäteen laaditaan selkeä lista kokoonpanoista sellaisessa järjestyksessä, ettei ketään tarvitse juoksuttaa edestakaisin. Vielä kun lista ja koordinointi on delegoitu vaikkapa bestmanille, jaksavat kaikki hymyillä kuvaussession läpi. Kuvaajan tehtäväksi jää ydinosaamisensa eli kuvauspaikan valinta ja kuvattavien asettelu.

9. Kuvaajan valinta. Hääpäivän ikuistaja kannattaa valita ennenkaikkea portfolion ja persoonan (suunnittelutapaaminen) perusteella. Jos sekä harrastelijan että ammattilaisen portfoliot miellyttävät silmää, ammattilaisen valintaa puoltaa se, että hänellä on "enemmän pelissä”. Ammattilaisen ura kun on riippuvainen suosituksista ja maineesta. Ammattilaisen kanssa voidaan kirjallisesti sopia, millaiset ehdot esimerkiksi peruutuksen osalta on, ettei hääpari jää yllättäen pulaan viime hetkillä. Tai entä jos laitteisto rikkoutuu tai muuta odottamatonta tapahtuu? 


10. Luottamus kuvaajaan. Kuvaaja varmasti kuuntelee teidän kuvaideanne mielellään. Mitä enemmän teidän persoonat näkyvät kuvissa, sen parempi! Pinterest-esimerkeistä joskin kannattaa muistaa, että jo alunperin täydellisesti toteutetun kuvan imitoiminen ei ole ihanteellinen lähtökohta. Myös pitkän kuvaustoivelistan tuijottelu päivän mittaan tuo kuvaajalle paitsi epäluottamuksellisen olon, myös vie huomiota pois ympäristön havainnoinnista. Tällöin pahimmillaan menetetään ne odottamattomat hetket, jotka lopulta muodostuisivatkin päivän upeimmiksi ruuduiksi. Harjaantunut kuvaaja kyllä muistaa ikuistaa päivän kaikki keskeiset detaljit eikä sitä tarvitse jännittää.


BonusSadepäivä. Jos kaikkien odotusten vastaisesti hääpäivälle osuisikin onnen sateet, niin ei hätää! Jo kaunis suuri läpinäkyvä tai vaalea sateenvarjo pelastaa monet kuvat. Taitava kuvaaja keksii ehdottaa luovia ratkaisuja. Luonnonvaloiset sisätilat, hääauto, suojakatokset, isot sillat, hotellien huoneet ja aulat, kasvihuoneet, kuvausstudiot ja itse juhlatila tarjoavat huolettoman ympäristön kauniille kuville.


-> Paluu "Hääkuvausten usein kysytyt kysymykset" -sivulle