Tätä hääkuvauksen harrastaja ei sinulle kerro

Nykyään kun oikeastaan me kaikki olemme valokuvaajia, ja monet innokkaat harrastajat jopa erittäin taitaviakin, on ihan paikallaan kysyä, miksi häiden ikuistajaksi kannattaisi tilata harrastelijan sijaan ammattilainen. Kerron siihen hyvin yksinkertaisen syyn. Samalla esitän muutaman kysymyksen, jotka monesti jäävät harrastajakuvaajan kanssa keskustelematta. Juuri nämä samat asiat erottelevat kuka itseasiassa on ammattilainen ja kuka ei.

Ja ei, nyt en puolustele ammattilaisia vedoten siihen, kuinka kallista yrittäminen kaikkine lain edellyttämine sivukuluineen on ja kuinka kilpailu vääristyy jos harrastelija vastaanottaa maksun käteisenä kirjekuoressa. Tai kuinka arvokkaita hankintoja kuvaajan on tehtävä ylläpitääkseen riittävää laitteistoa ja toimitiloja. Todettakoon tosin, että laitehankinnat toki maksavat harrastelijallekin, mutta onko hänellä varalaitteistot vikaantumisia varten? Ja millaisiin ongelmatilanteisiin hänellä on muutoin ehtinyt kertyä kokemusta?

No mutta tässä se odotettu syy: asiakas tilaa ammattikuvaajan nukkuakseen yönsä hyvin :) Eli poistaakseen yhden huolen pois häävalmistelujen pitkältä listalta. Pallo heitetään tilauksen myötä kuvaajalle. Kokenut ammattilainen osaa esittää etukäteen oikeat kysymykset selvittääkseen hääparin toiveet kuvauksen suhteen. Hän osaa arvioida, onko päivän aikataulussa ongelmakohtia, ehdottaa ratkaisuja, sekä luovia tilanteissa, jotka tapahtuvat täysin yllättäen päivän aikana. Kun sulhanen kamppailee vieheen kiinnityksen kanssa tai perhe ei malttaisi keskittyä ryhmäkuvaan. Hän osaisi unessakin luetella, mitkä kaikki detaljit päivän aikana on ikuistettava. 

Jos asiakas sopii kuvauksesta harrastelijan kanssa, minkälaisen takuun tämä antaa siitä, että kuvat onnistuvat? Tai ettei hän peru koko kuvausta viime hetkillä? Hääkuvauksen ammattilainen saa työt ennenkaikkea suositusten kautta, joten hänellä ei ole varaa epäonnistuneisiin hääkuviin. Useimmat ammattilaiset myös sitoutuvat kirjalliseen sopimuksen myötä paitsi siihen, että säilyttävät kuvat tallessa tietyn aikaa ja myös siihen, että he eivät päivää kevyin perustein peru. Äkillisen sairastapauksen kohdalla ammattilaisella on tukenaan hääkuvaaja-ammattilaisten verkosto, jossa kaveria ei jätetä pulaan. 

Hääkuvat ovat sijoitus. Niiden arvo vain kasvaa ajan myötä. Niin sentimentaaliselta kuin se kuulostaakin, totta on, että näitä kuvia katselevat myöhemmin jopa ne sukupolvet, jotka eivät vielä ole syntyneetkään. Tarjotaanhan heille parasta mitä oli tarjolla, eikö vain!  

Kirjoittaja on hääkuvauksen ammattilainen, joka monen muun ammattilaisen tavoin aidosti toivoo, että jokainen hääpari saisi olla täydellisen tyytyväinen hääkuviinsa, kenet kuvaajakseen valitsevatkin.