Hääparit! Vielä 5 lisävinkkiä onnistuneisiin hääkuviin (osa 2)

1. Se ihana valo. Keskustelkaa valokuvaajanne kanssa päivän aikataulusta ja etenkin potrettien kuvausajankohdasta. Erityisesti me luonnonvaloa ja vallitsevaa valoa mielellään hyödyntävät kuvaajat saamme kuviin miellyttävimmät sävyt ja imartelevimmat varjot muulloin kuin keskipäivän auringossa. Lopussa vinkit niihin päiviin, kun sää ei suosi.

2. Odotteluohjelmaa. Jos ainoa sauma potrettien kuvaamiselle on juhlapaikalle siirryttäessä, niin häävieraille kannattaa kehitellä ohjelmaa odotteluajaksi. Kaikilla on ensimmäisenä nälkä, joten pienetkin alkupalat ja alkudrinkit tekevät jo ihmeitä! Photo booth -kuvanurkan tai pihapelien äärellä aikuisetkin saavat ajan kulumaan huomaamattomasti. Jos juhlapaikalla on upea historia tai siihen liittyy muutoin mielenkiintoisia tarinoita, ehtisikö paikan vuokraisäntä toteuttamaan ohjatun esittelykierroksen? Jos monet vieraat eivät ole entuudestaan tuttuja keskenään, voi tutustumisleikitkin järjestää muutoin kuin kornisti ja murtaa sopivasti jäätä. Todettakoon vielä photo boothista, että vaikka sen toteuttaminen onnistuu kotikonsteinkin, tuo tilattu kuvaaja lisäarvoa taitavalla ihmisohjauksella sekä studiovalaistuksella.

3. Missä mummo? Osio, josta on helppo tehdä ei-toivottu kaaos, on ryhmäkuvaus. Joku on hukassa ja kuvaaja ei ole oikea taho etsimään puuttuvia sukulaisia paikalle kuhunkin kuvaan. Tai jos agendana on kuva morsiamesta ja sisaruksista, tulevatko myös puolisot mukaan. Entä lapset?  Mutta kaikki onnistuu sujuvasti, kun etukäteen laaditaan selkeä lista kokoonpanoista sellaisessa järjestyksessä, ettei ketään tarvitse juoksuttaa edestakaisin. Vielä kun lista ja koordinointi on delegoitu vaikkapa bestmanille, jaksavat kaikki hymyillä kuvaussession läpi. Kuvaajan tehtäväksi jää ydinosaamisensa eli kuvauspaikan valinta ja kuvattavien asettelu.

4. Kuvaajan valinta. Hääpäivän ikuistaja kannattaa valita ennenkaikkea portfolion ja persoonan (suunnittelutapaaminen) perusteella. Jos sekä harrastelijan että ammattilaisen portfoliot miellyttävät silmää, ammattilaisen valintaa puoltaa se, että hänellä on "enemmän pelissä”. Ammattilaisen ura kun on riippuvainen suosituksista ja maineesta. Ammattilaisen kanssa voidaan kirjallisesti sopia, millaiset ehdot esimerkiksi peruutuksen osalta on, ettei hääpari jää yllättäen pulaan viime hetkillä. Tai entä jos laitteisto rikkoutuu tai muuta odottamatonta tapahtuu? 

5. Luottamus kuvaajaan. Kuvaaja varmasti kuuntelee teidän kuvaideanne mielellään. Mitä enemmän teidän persoonat näkyvät kuvissa, sen parempi! Pinterest-esimerkeistä joskin kannattaa muistaa, että jo alunperin täydellisesti toteutetun kuvan imitoiminen ei ole ihanteellinen lähtökohta. Myös pitkän kuvaustoivelistan tuijottelu päivän mittaan tuo kuvaajalle paitsi epäluottamuksellisen olon, myös vie huomiota pois ympäristön havainnoinnista. Tällöin pahimmillaan menetetään ne odottamattomat hetket, jotka lopulta muodostuisivatkin päivän upeimmiksi ruuduiksi. Harjaantunut kuvaaja kyllä muistaa ikuistaa päivän kaikki keskeiset detaljit eikä sitä tarvitse jännittää.

Bonus: Sadepäivä. Jos kaikkien odotusten vastaisesti hääpäivälle osuisikin onnen sateet, niin ei hätää! Jo kaunis suuri läpinäkyvä tai vaalea sateenvarjo pelastaa monet kuvat. Taitava kuvaaja keksii ehdottaa luovia ratkaisuja. Luonnonvaloiset sisätilat, hääauto, suojakatokset, isot sillat, hotellien huoneet ja aulat, kasvihuoneet, kuvausstudiot ja itse juhlatila ovat käytettävissä silloin kun tuuli yltyy myrskyksi asti.

Tämä teksti on jatko-osa kirjoitukselleni, joka löytyy _täältä_. Olet tervetullut myös tutustumaan muihinkin kuviini blogissani _täällä_Jos olet suunnittelemassa häitä vuosille 2017–2019, kalenterissani on vielä tilaa, joskin tammikuu on vuoden kiireisintä aikaa varausten osalta!